Όγκοι τραχείας

Οι όγκοι τραχείας αποτελούν μία σπάνια κατηγορία όγκων πουν αναπτύσονται στην τραχεία, τον αγωγό που επιτρέπει την είσοδο αέρα στους πνεύμονες. Μπορούν να δημιουργηθούν από την ίδια την τραχεία ή να είναι αποτέλεσμα μετάστασης από τις γύρω περιοχές. Οι όγκοι τραχείας που εμφανίζονται στους ενήλικες τις περισσότερες φορές είναι κακοήθεις και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αφαιρούνται άμεσα.

Τι είναι οι όγκοι τραχείας ;

Η τραχεία είναι ένας ινοχόνδρινος σωλήνας του αναπνευστικού συστήματος από τον οποίο μεταφέρεται ο αέρας. Η τραχεία είναι η συνέχεια του λάρυγγα, ενώ το κατώτερο τμήμα της διαιρείται σε δύο βρόγχους, ένα για κάθε πνεύμονα. Οι όγκοι τραχείας είναι  καλοήθεις ή κακοήθεις που εμφανίζονται εντός του σωλήνα. Οι  όγκοι που αναπτύσσονται στην τραχεία και στους βρόγχους είναι πιο σπάνιοι (πρωτοπαθείς όγκοι). Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, οι όγκοι τραχείας εμφανίζονται ως αποτέλεσμα εξάπλωσης όγκων/μεταστάσεις (δευτεροπαθείς όγκοι) από κοντινές περιοχές, όπως ο λάρυγγας, θυρεοειδής, οισοφάγος. Έτσι, μελέτες δείχνουν πως το 80% των ενηλίκων εμφανίζουν κακοήθεις όγκους τραχείας.

Τύποι όγκων τραχείας

Οι συχνότεροι τύποι όγκων τραχείας είναι :

Κακοήθεις όγκοι :

  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (πλακώδες καρκίνωμα) : Αποτελεί ένα γρήγορα εξελισσόμενο τύπο καρκίνου που εμφανίζεται στην τραχεία. Λόγω της ταχείας εξάπλωσής του πολλές φορές διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια. Προσβάλλει συχνά άνδρες στην ηλικία των 50- 70 ετών και προκαλείται λόγω του χρόνιου  καπνίσματος.
  • Αδενοκυστικά καρκινώματα  : Ο τύπος αυτός αναπτύσσεται πιο αργά από ότι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και εκτείνεται κατά μήκος του βλεννογόνου της τραχείας. Εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες στην ηλικία των 40 – 60 ετών και δεν σχετίζεται με το κάπνισμα.
  • Καρκινοειδείς όγκοι : Αργά εξελισσόμενος καρκίνος, ο οποίος προκαλείται από νευροενδοκρινικά κύτταρα.

Καλοήθεις όγκοι:

  • Χονδρώματα : Αποτελεί τον πιο κοινό τύπο όγκων τραχείας, ο οποίος δημιουργείται από τον χόνδρο της τραχείας. Δύναται να μετατραπεί σε καρκινικό όγκο.
  • Αιμαγγειώματα: Είναι οι όγκοι που εντοπίζονται σε αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να εντοπιστούν, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες.
  • Θηλώματα : Είναι οι όγκοι που προκαλεί ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Ποια είναι τα αίτια εκδήλωσης όγκων τραχείας;

Τις περισσότερες φορές δε γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί τον καρκίνο της τραχείας. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα έχει συνδυαστεί με το κάπνισμα, αλλά αντίθετα το αδενοκυστικό καρκίνωμα δεν έχει δείξει τέτοια συσχέτιση.

Όγκοι τραχείας : συμπτώματα

Σε αρχικά στάδια οι όγκοι της τραχείας μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα. Όσο μεγαλώνει καλοήθης ή κακοήθης όγκος μπορεί προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή λόγω του περιορισμού της ροής του αέρα, ο οποίος εισέρχεται μέσω της τραχείας. Ωστόσο, τα συμπτώματα του όγκου τραχείας δεν είναι συγκεκριμένα και πολλές φορές μπορεί να παραπέμπουν στην ύπαρξη άσθματος, βρογχίτιδα ή χρόνιας αποφρακτική πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Συνεπώς, οι όγκοι τραχείας λόγω της στένωσης της τραχείας προκαλούν τα εξής συμπτώματα :

  • βήχας με αίμα
  • δύσπνοια
  • συριγμός κατά την αναπνοή
  • δυσκολία στην κατάποση
  • απώλεια βάρους
  • βραχνάδα

Πώς μπορούν να διαγνωστούν οι όγκοι τραχείας ;

Οι όγκοι τραχείας επειδή ακριβώς δεν φέρουν συγκεκριμένα συμπτώματα, μπορεί πολλές φορές να διαφύγει της προσοχής του ασθενούς και μόνο σε περιπτώσεις δύσπνοιας ή αιμόπτυσης, ο ασθενής καταφεύγει στον ιατρό. Αρχικά, ο ασθενής πρέπει να καταφύγει σε ένα Χειρουργό Θώρακος, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και αξιολόγηση. Ωστόσο, επειδή ακριβώς τα συμπτώματα δεν είναι ξεκάθαρα, ο ασθενής θα πρέπει να διεξάγει  απεικονιστικές εξετάσεις. Η αξονική τομογραφία (CTscan) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) θα δείξουν το μέγεθος και σχήμα του όγκου. Η βρογχοσκόπηση μπορεί να αναδείξει τον όγκο μέσα στην τραχεία και τη λήψη βιοψίας για να αναγνωριστεί με ακρίβεια το είδος του.

Πώς αντιμετωπίζονται οι όγκοι τραχείας ;

Οι όγκοι τραχείας μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της χειρουργικής επέμβασης, ή σε κάποιες περιπτώσεις μέσω επεμβατικής βρογχοσκόπησης. Ο όγκος είτε είναι καλοήθης είτε είναι κακοήθης πρέπει να αφαιρεθεί. Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου πραγματοποιείται από ένα Θωρακοχειρουργό με την  εκτομή- αναστόμωση της τραχείας.Για να αφαιρεθεί ο όγκος, πραγματοποιείται εξίσου η αφαίρεση του υγιούς ιστού που τον περικλείει. Αυτό θα οδηγήσει στην ύπαρξη ενός κενού στην τραχεία, η οποία θα κλείσει μέσω της εκ νέου ένωσης της τραχείας.

Οι όγκοι τραχείας αποτελούν ένα σιωπηρό κίνδυνο. Εάν φέρετε αναπνευστικά προβλήματα ή συμπτώματα που συνάδουν με αυτά των όγκων της τραχείας, μην τα αγνοείτε. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού με τον Χειρούργο Θώρακος  Δρ. Γεώργιο Σωτηρόπουλο. Ο Δρ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος έχει εκπαιδευτεί σε μεγάλα κέντρα τόσο της Ευρώπης, όσο και της Αμερικής. Εξειδικεύεται στηναντιμετώπιση παθήσεων που αφορούν τη θωρακική κοιλότητα καιχρήζουν προχωρημένης χειρουργικής αντιμετώπισης . Ο ιατρός, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του ασθενούς προβαίνει στον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση των όγκων της τραχείας.