Αιμοθώρακας
Τι ορίζεται ως αιμοθώρακας;
Ως αιμοθώρακας ορίζεται η παθολογική κατάσταση όπου εντοπίζεται συγκέντρωση αίματος στην υπεζωκοτική κοιλότητα του πνεύμονα. Ειδικότερα, το αίμα συλλέγεται μεταξύ του θωρακικού τοιχώματος και του πνεύμονα. Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής του;
Η αιτιολογία πρόκλησης του αιμοθώρακα ποικίλει, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο αιμοθώρακας είναι απόρροια κάποιου τραυματισμού της περιοχή του θώρακα. Η εκδήλωσή του μπορεί να οφείλεται σε κάποιο κάταγμα πλευρών, σε τραυματισμό των μεσοπλεύριων αγγείων ή των μεγάλων αγγείων του θώρακα. Επίσης, ο αιμοθώρακας ενδέχεται να προκαλείται από τα παρακάτω αίτια:
- Διαταραχές πήξης του αίματος
- Καρκίνος του πνεύμονα ή του υπεζωκότα
- Ρήξη αορτής ή άλλων αγγείων
- Βλάβη αιμοφόρων αγγείων κατά την τοποθέτηση φλεβικού καθετήρα ή άλλης ιατρικής πράξης
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στον θώρακα ή στην καρδιά
- Λοιμώξεις (π.χ. Φυματίωση)
Ανάλογα με τα αίτια πρόκλησής του ο αιμοθώρακας διακρίνεται σε τραυματικό, μη τραυματικό και ιατρογενή.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο αιμοθώρακας;
Βασικό σύμπτωμα του αιμοθώρακα είναι η δύσπνοια, η οποία σταδιακά επιδεινώνεται. Εκτός της δύσπνοιας, ο αιμοθώρακας μπορεί να εκδηλώνει συμπτώματα όπως:
- Ταχυκαρδία
- Γρήγορη αναπνοή
- Πόνος στο στήθος
- Βήχας
- Χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Πυρετός
Σε περιπτώσεις ασθενών όπου η απώλεια αίματος είναι μεγάλη, τότε ενδέχεται να προκληθεί κακουχία, αναιμία κ.ά.
Πόσο επικίνδυνος είναι ο αιμοθώρακας;
Όπως προαναφέρθηκε, ο αιμοθώρακας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από κάποιον έμπειρο Θωρακοχειρουργό. Η καταπληξία, το εμπύημα, η παγίδευση του πνεύμονα και η αναπνευστική ανεπάρκεια είναι μερικές από τις επιπλοκές που ενδέχεται να προκαλέσει ο αιμοθώρακας. Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία πρόκλησής του, ο αιμοθώρακας μπορεί να επηρεάσει τις κύριες αρτηρίες, οδηγώντας ακόμη και στον θάνατο.
Πώς πραγματοποιείται μια έγκυρη διάγνωση;
Η διάγνωση του αιμοθώρακα πραγματοποιείται μετά τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Ο θωρακοχειρουργός ακροάζεται τον ασθενή και κατά την κλινική εξέταση οδηγείται σε μια πρώτη διάγνωση. Όμως, η για τη διάγνωση πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεων. Συνήθως διενεργείται ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακος και σε εξαιρετικά έκτακτα περιστατικά μπορεί να διενεργηθεί υπερηχογράφημα. Συνήθως απαιτείται να ληφθεί δείγμα από το υγρό για να βεβαιωθεί η ύπαρξη αίματος.
Αιμοθώρακας & Θεραπεία
Η θεραπεία του αιμοθώρακα μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός του. Ειδικότερα, οι μικροί αιμοθώρακες αντιμετωπίζονται συντηρητικά με τη συνεχή παρακολούθηση του ασθενούς.
Αντιθέτως, εάν η αιμορραγία είναι μεγάλη, τότε είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός σωλήνα θωρακικής παροχέτευσης (bulau). Η μέθοδος αυτή ονομάζεται θωρακοστομία και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης έκπτυξη του πνεύμονα και η αποκατάσταση της αναπνοής.
Αν η αιμορραγία συνεχίζεται , ο αιμοθώρακας είναι πολύ μεγάλος ή αποτύχει η πλήρης εκκένωση του με το σωλήνα θωρακικής παροχέτευσης που προαναφέρθηκε, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Επίσης, κατά τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιμετωπισθεί και το υποκείμενο αίτιο που οδήγησε στη δημιουργία του αιμοθώρακα.
Ποια είναι η πρόγνωση του αιμοθώρακα;
H πρόγνωση του αιμοθώρακα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η απώλεια αίματος είναι μεγάλη ή μικρή, αλλά και από την αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου που τον προκάλεσε. Η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόγνωση του αιμοθώρακα.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα αιμοθώρακα, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειροΧειρουργό Θώρακος Γεώργιο Σωτηρόπουλο. Ο ιατρός έχει εκπαιδευτεί σε μεγάλα κέντρα τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής και έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων που αφορούν την περιοχή των πνευμόνων και του θώρακα.