Σκαφοειδής Θώρακας

Ο σκαφοειδής θώρακας αποτελεί μία δυσμορφία που παρουσιάζεται στο θωρακικό τοίχωμα και χαρακτηρίζει τη μη φυσιολογική ανάπτυξη της ένωσης του πλευρικού χόνδρου μεταξύ των πλευρών και του στέρνου. Ο σκαφοειδής θώρακας είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί σε πρώιμη φάση, για να μπορέσει να περιοριστεί η δυσπλασία του θωρακικού τοιχώματος.

Τι είναι ο σκαφοειδής θώρακας ;

Ο σκαφοειδής θώρακας είναι η πιο συνηθισμένη συγγενής δυσπλασία του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη μορφή του στέρνου και του κλωβού, η οποία οδηγεί στη βύθιση του θωρακικού τοιχώματος. Το σκαφοειδές στέρνο διακρίνεται σε διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με το αν η βύθιση του στέρνου είναι συμμετρική ή ασύμμετρη, καθώς και με το αν η βλάβη περιορίζεται στην περιοχή του στέρνου ή εκτείνεται και σε τμήμα του πρόσθιου τοιχώματος του θώρακα.

Ο σκαφοειδής θώρακας εντοπίζεται περισσότερο στους άνδρες και είναι ως επί το πλείστον, παρών κατά τη γέννηση του παιδιού. Η εμβύθιση του στέρνου μπορεί να επιδεινωθεί κατά την ανάπτυξη του παιδιού και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από διάφορα προβλήματα που συνδέονται με τη μειωμένη χωρητικότητα του θωρακικού κλωβού και την πίεση στους πνεύμονες ή την καρδιά.

Πώς προκαλείται ο σκαφοειδής θώρακας και πόσο συχνά εντοπίζεται;

Η ακριβής αιτία πρόκλησης τους σκαφοειδή θώρακα δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς.Αν και συνήθως θεωρείται μεμονωμένη πάθηση, έχει παρατηρηθεί ότι σε ποσοστό 40% των περιπτώσεων υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Σε ορισμένες σπανιότερες περιπτώσεις συναντάται στα πλαίσια συνδρόμων του συνδετικού ιστού, όπως το σύνδρομο Marfan. Η συχνότητα εμφάνισης της δυσπλασίας είναι 1: 300 έως 1: 400 γεννήσεις, ενώ στο 90% των περιπτώσεων, η δυσπλασία γίνεται αντιληπτή κατά τη γέννηση.

Τι συμπτώματα μπορεί να έχει ένας ασθενής με σκαφοειδή θώρακα ;

Ο σκαφοειδής θώρακας μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον ασθενή τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Όπως ήδη έχει γίνει λόγος, σε κάποιες περιπτώσεις ο σκαφοειδής θώρακας μπορεί να περιορίσει χωρητικότητα του θωρακικού κλωβού, δημιουργώντας έντονα συμπτώματα. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν :

  • Αναπνευστική ικανότητα: Ο σκαφοειδής θώρακας μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική ικανότητα του ατόμου, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, κόπωση
  • Προβλήματα στην καρδιά  : Η πίεση που ασκείται στο θωρακικό τοίχωμα δύναται να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς, προκαλώντας αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, καρδιακό φύσημα.

Έτσι, λόγω του ότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά, έχουν μικρότερη χωρητικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να επιτελέσει έντονες δραστηριότητες. Παράλληλα, μελέτες έχουν δείξει πως, η πάθηση έχει ψυχολογικό αντίκτυπο στους εφήβους.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του σκαφοειδή θώρακα ;

Η διάγνωση του σκαφοειδή θώρακα πραγματοποιείται μέσα από την κλινική εξέταση του ασθενή από ένα Θωρακοχειρουργό. Ο ιατρός θα εξετάσει τη λειτουργία των πνευμόνων, καθώς και της καρδιάς, ενώ παράλληλα διεξάγονται συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως:

  • Καρδιογράφημα
  • Υπερηχογράφημα καρδιάς
  • Δοκιμασίες πνευμονικής επάρκειας
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Αξονική τομογραφία θώρακος

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο σκαφοειδής θώρακας ;

Η αντιμετώπιση του του σκαφοειδή θώρακα θα πρέπει να γίνεται ιδανικά μέχρι και την εφηβεία. Ο σκαφοειδής θώρακας αντιμετωπίζεται είτε με χειρουργική επέμβαση είτε συντηρητικά και αποβλέπει στη:

  • διόρθωση της δυσπλασίας του θώρακα
  • βελτίωση της αναπνοής
  • διόρθωση της στάσης του σώματος
  • αναχαίτιση της εμφάνισης καρδιακών  προβλημάτων
  • βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση του σκαφοειδή θώρακα επιτυγχάνεται με τη διόρθωση της θέσης του στέρνου, επαναφέροντας σε φυσιολογικά επίπεδα τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και όλων των οργάνων. Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης του σκαφοειδή  θώρακα, τόσο στους έφηβους, όσο στους ενήλικες επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για τη διόρθωση του σκαφοειδούς θώρακα:

  • Τεχνική Nuss: Πραγματοποιείται θωρακοσκοπικά με ολική αναισθησία. Σύμφωνα με την τεχνική αυτή δημιουργούνται δύο οπές εκατέρωθεν των πλευρών του θώρακα, μέσα από τις οποίες σχηματίζεται μια οριζόντια δίοδος πίσω από το στέρνο. Στο σημείο αυτό τοποθετείται μία μεταλλική ράβδος, η οποία παραμένει στον ασθενή για 2 με 3 χρόνια, ώστε να έρθει ο θώρακας στη φυσιολογική του θέση.
  • Τεχνική Ravitch: Η τεχνική αυτή αποβλέπει στην διόρθωση του σκεφοειδούς στέρνου μέσω της δημιουργίας μίας εγκάρσιας τομής στο στέρνο και σε ορισμένους πλευρικούς χόνδρους. Με αυτό τον τρόπο το στέρνο προσαρμόζεται σε μία πιο φυσιολογική πρόσθια θέση και στερεώνεται εκεί.

Ο σκαφοειδής θώρακας είναι μία πάθηση που μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα στον ασθενή και η αντιμετώπιση του απαιτεί την πλήρη εξειδίκευση του ιατρού. Ο Χειρουργός Θώρακος Γεώργιος Σωτηρόπουλος έχει εκπαιδευτεί σε μεγάλα κέντρα τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής και εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τη θωρακική κοιλότητα. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του ασθενούς προβαίνει στο  σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου.  Εάν έχετε διαγνωστεί με σκαφοειδή θώρακα,  επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

 

Αν και θεωρείται μεμονωμένη νόσος χωρίς σαφή αιτιολογία, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας. Ασθενείς με σύνδρομο Marfan παρουσιάζουν υψηλή συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής.

Ο ασθενής με σκαφοειδή θώρακα μπορεί να μη έχει συμπτώματα ή να έχει συμπτώματα από την καρδιά και τους πνεύμονες, όπως δύσπνοια και εύκολη κόπωση. Αρκετοί φέρουν άλγος μετά από παρατεταμένη σωματική δραστηριότητα.

Η διάγνωση του σκαφοειδή θώρακα πραγματοποιείται μέσα από την κλινική εξέταση του ασθενή από ένα Θωρακοχειρουργό.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για τη διόρθωση του σκαφοειδούς θώρακα. Η ενδοσκοπική χειρουργική αποκατάσταση είναι συνήθως η κατάλληλη για την αντιμετώπιση του σκαφοειδούς θώρακα.

Η  έγκαιρη αντιμετώπιση του σκαφοειδή θώρακα αποβλέπει στην αντιμετώπιση τυχόν συμπτωματολογίας ή στη διόρθωση της ανωμαλίας για κοσμητικούς λόγους, αν το επιθυμεί ο ασθενής.