Πλευριτικές Υπεζωκοτικές Συλλογές
Τι είναι οι πλευριτικές υπεζωκοτικές συλλογές;
Οι πλευριτικές υπεζωκοτικές συλλογές είναι η συσσώρευση υγρού εντός του υπεζώκοτα και, συνεπώς, γύρω από τους πνεύμονες. Φυσιολογικά, στον υπεζωκότα υπάρχει μια μικρή ποσότητα υγρού που βοηθάει στην ομαλή κίνηση των πνευμόνων. Ωστόσο, όταν παράγεται μεγάλη ποσότητα αυτού του υγρού, η ομαλή λειτουργία διαταράσσεται και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στους πνεύμονες.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;
Τα αίτια πίσω από την εμφάνιση πλευριτικών υπεζωκοτικών συλλογών ποικίλουν ανάλογα με το αν είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.
Οι καλοήθεις πλευριτικές συλλογές είναι συχνότερες και είναι αποτέλεσμα:
- Πνευμονικών εμβολών
- Καρδιακής ανεπάρκειας
- Νεφρικής ανεπάρκειας
- Κίρρωσης του ύπατος
- Αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Λοιμώξεων, όπως η πνευμονία
- Ορισμένων φαρμάκων
- Τραυματισμών στο θώρακα
- Ρήξη του οισοφάγου
Από την άλλη, η κακοήθεις πλευριτικές συλλογές οφείλονται στην ύπαρξη καρκίνου, και κυριότερα:
- Στον καρκίνο του πνεύμονα
- Στο μεσοθηλίωμα
- Σε άλλους καρκίνους που μπορούν να κάνουν μετάσταση στην περιοχή
Τι συμπτώματα προκαλούν οι πλευριτικές υπεζωκοτικές συλλογές;
Η συμπτωματολογία ποικίλλει, καθώς ο ασθενής εμφανίζει παράλληλα τα συμπτώματα της πάθησης που προκαλεί την πλευριτική υπεζωκοτική συλλογή. Ωστόσο, τα κοινά συμπτώματα που οφείλονται στη συσσώρευση υγρού είναι:
- Η δύσπνοια
- Ο πόνος και το βάρος στο στήθος
- Ο βήχας
- Η κόπωση
Σε περιπτώσεις που έχει συσσωρευτεί μικρή ποσότητα υγρού, ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση και η θεραπεία πρέπει να είναι άμεσες μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα και να γίνονται αποκλειστικά από έμπειρο Χειρουργό Θώρακος.
Αρχικά, καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και τα συμπτώματα που παρουσιάζει. Έπειτα, ο ασθενής υποβάλλεται σε φυσική εξέταση από τον γιατρό με το στηθοσκόπιο. Στη συνέχεια, γίνεται διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ακτινογραφία θώρακος
- αξονική τομογραφία θώρακος
- Λήψη δείγματος υγρού με θωρακοκέντηση και εργαστηριακό έλεγχο
- Θωρακοσκόπηση
Πώς θεραπεύονται οι πλευριτικές υπεζωκοτικές συλλογές;
Η θεραπεία των πλευριτικών υπεζωκοτικών συλλογών έχουν στόχο την αφαίρεση του υγρού και την αποτροπή συσσώρευσής του στο μέλλον. Εξίσου σημαντική, είναι και η αντιμετώπιση της υποβόσκουσας πάθησης που το προκαλεί . Επομένως, το θεραπευτικό πλάνο διαφέρει ανάλογα τον ασθενή και μπορεί να περιλαμβάνει συντηρητικές ή επεμβατικές μεθόδους.
Ποια είναι η συντηρητική θεραπεία για τις πλευριτικές υπεζωκοτικές συλλογές;
Οι συντηρητική αντιμετώπιση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή με διουρητικά σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλων προβλημάτων υγείας. Άλλοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση λοιμώξεων, όπως είναι η πνευμονία. Επιπλέον, στη συντηρητική θεραπεία ανήκει η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία για περιστατικά που οφείλονται σε καρκίνο.
Ποια είναι η επεμβατική θεραπεία για τις πλευριτικές υπεζωκοτικές συλλογές;
Οι επεμβατικές μέθοδοι αποτελούν αποτελεσματική λύση όταν η ποσότητα του υγρού είναι αρκετά μεγάλη και προέχει η ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματα. Εφόσον αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενή, ο Χειρουργός Θώρακος μπορεί να πραγματοποιήσει:
- Θωρακοκέντηση: είναι ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται το υγρό από την υπεζωκότα με τοπική αναισθησία.
- Θωρακοσκοπική χειρουργική: είναι ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Μέσω μίας μικροσκοπικής τομής και με τη βοήθεια του θωρακοσκόπιου, ο χειρουργός έχει ξεκάθαρη εικόνα της περιοχής και αφαιρεί το υγρό με ακρίβεια και ασφάλεια. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα λήψης βιοψίας από τη περιοχή. Αποτελεί αρκετά διαδεδομένη μέθοδο, καθώς μειώνει τον χρόνο νοσηλείας του ασθενή και τον μετεγχειρητικό πόνο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αυτής μπορεί να γίνει είτε τοποθέτηση ειδικού ταλκ στην υπεζωκοτική κοιλότητα, είτε ημιμόνιμου καθετήρα θώρακα για την αποτροπή τυχόν επαναμφάνισης της συλλογής στο μέλλον.
- Ανοιχτή θωρακική επέμβαση: Αποτελεί την παραδοσιακή μέθοδο θωρακεκτομή που πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Στη μέθοδο αυτή, γίνεται μεγαλύτερη τομή στον θώρακα για την αντιμετώπιση της πλευριτικής υπεζωκοτικής συλλογής. Μετά την επέμβαση τοποθετείται καθετήρας θώρακος στον ασθενή για μερικές ημέρες. Η μέθοδος αυτή έχει αυξημένες πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών και απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα νοσηλείας.
Οι πλευριτικές υπεζωκοτικές συλλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από έμπειρο Χειρουργό Θώρακος για να αποφευχθεί η εμφάνιση επιπλοκών, επικίνδυνων για την υγεία του ασθενή. Αν εμφανίζετε συμπτώματα πλευριτικής υπεζωκοτικής συλλογής, απευθυνθείτε στον Χειρουργό Θώρακος Γεώργιο Σωτηρόπουλο που διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στις παθήσεις θώρακος. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.
Τι συμπτώματα έχει η πλευριτική συλλογή;
Οι μικρές συλλογές μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα. Όσο μεγαλώνουν μπορεί να προκαλούν δύσπνοια, πόνο, κούραση και περιορισμένη αναπνευστική λειτουργία.
Πώς ανιχνεύεται η πλευριτική συλλογή;
Μια απλή ακτινογραφία συνήθως αποκαλύπτει την παρουσία της, αλλά μπορεί να χρειαστεί αξονική τομογραφία, ή υπέρηχος.
Ποιες αιτίες προκαλούν πλευριτική συλλογή;
Συλλογή μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις, λοιμώξεις, φλεγμονές, τραυματισμούς ή καρκίνο.
Ποια είναι η συντηρητική θεραπεία;
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης. Όταν οφείλεται σε καρκίνο τότε η συλλογή μπορεί να μειωθεί κατά τη θεραπεία της νόσου.
Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία για την πλευριτική συλλογή;
Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με θωρακοκέντηση ή τοποθέτηση σωλήνα κλειστής παροχέτευσης θώρακος, θωρακοσκοπική χειρουργική ή ανοιχτή θωρακική επέμβαση.