Κατάγματα Στέρνου
Τα κατάγματα στέρνου αποτελούν τον τραυματισμό του κεντρικού οστού του θώρακος πάνω στο οποίο προσφύονται οι πλευρές. Ένα κάταγμα στέρνου δημιουργείται λόγω δυνατής πρόσκρουσης του σώματος, συνήθως μετά από τροχαίο ατύχημα. Τα κατάγματα στέρνου μπορεί να συνδέονται με οξύ πόνο και δυσκολία στην αναπνοή.
Τι είναι τα κατάγματα στέρνου ;
Το στέρνο βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του θωρακικού τοιχώματος και αποτελεί το κεντρικό οστό του θώρακα. Αποτελείται από τη λαβή προς τα πάνω, το σώμα του στέρνου και τη ξιφοειδή απόφυση προς τα κάτω και παράλληλα αρθρώνεται με τους πρώτους επτά πλευρικούς χόνδρους. Τα κατάγματα στέρνου αποτελούν κακώσεις που οφείλονται σε αμβλύ τραυματισμό του θώρακα και εντοπίζονται συχνότερα στο σώμα ή στη λαβή. Παράλληλα, τα κατάγματα στέρνου μπορεί να συνδυάζονται με βλάβες στο εσωτερικό του θώρακα, που να δημιουργήσουν περαιτέρω επιπλοκές, ενώ έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (25%-45%). Το ποσοστό θνησιμότητας δεν σχετίζεται με το καθ’ αυτό κάταγμα, αλλά είναι αποτέλεσμα τραυματισμού της καρδιάς, των αγγείων ή/και των πνευμόνων που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τα κατάγματα στέρνου.
Πώς προκαλούνται τα κατάγματα στέρνου;
Τα κατάγματα στέρνου ως επί το πλείστον δημιουργούνται από κάποιο ατύχημα όπου προκαλείται ισχυρό χτύπημα στο στήθος. Κυρίως τα κατάγματα στέρνου προκαλούνται από :
- Αυτοκινητιστικό ατύχημα (60% – 90% των περιπτώσεων)
- Αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης (ποδόσφαιρο)
- Πτώση από μεγάλο υψόμετρο
- Άσκηση σωματικής βίας
- Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
Επιπλέον, τα κατάγματα στέρνου μπορεί να οφείλονται λόγω της παρουσίας παθολογικών αιτιών που συνδέονται με την εξασθένιση κάποιου οστού του στέρνου. Ασθενείς με θωρακική κύφωση, οστεοπόρωση ή οστεοπενία (αδυναμία των οστών) μπορεί να εμφανίσουν κατάγματα στο στέρνο, ακόμη κι από ένα μικρό τραυματισμό.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται;
Ο ασθενής με κατάγματα στέρνου βιώνει:
- ξαφνικό άλγος στην περιοχή του στήθους.
- πόνο που γίνεται εντονότερος κατά τη διάρκεια των αναπνευστικών κινήσεων, όπως είναι η βαθιά αναπνοή
- άλγος όταν βήχει, γελά ή φτερνίζεται
- Δύσπνοια λόγω του πόνου στη θωρακική κοιλότητα
- Πόνος κατά την ψηλάφηση
- Οίδημα και μώλωπες στην περιοχή
Στην περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει σοβαρά κατάγματα στέρνου μπορεί να προκληθεί οστική μετατόπιση καισυνάμα παραμόρφωση της περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος συνοδεύει οποιαδήποτε κίνηση πραγματοποιεί ο ασθενής (στροφή, κάμψη εμπρός, πλάγια ή προς τα πίσω). Ακόμη, στις σοβαρότερες περιπτώσεις, τα κατάγματα στέρνου μπορεί να συνδέονται τραυματισμό της καρδιάς, των πνευμόνων ή των μεγάλων αγγείων του θώρακα (όπως η αορτή).
Πώς γίνεται η διάγνωση των καταγμάτων στο στέρνο ;
Εάν κάποιος ασθενής εμφανίσει ενόχληση ή πόνο στο στήθος μετά από κάποια πτώση ή ατύχημα, θα πρέπει να επισκεφτεί ένα εξειδικευμένο ιατρό σε τραυματισμούς του θωρακικού τοιχώματος, για την ενδελεχή εξέταση της θωρακικής περιοχής. Η διάγνωση καταγμάτων στέρνου περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέταση του από τον ιατρό. Συγκεκριμένα, στη φυσική εξέταση ο ιατρός, αξιολογεί τους αεραγωγούς, την αναπνοή, και παράλληλα διενεργεί ψηλάφηση της περιοχής, για τον εντοπισμό κάποιας παραμόρφωσης.
Στη μέγιστη πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι απαραίτητη η ακτινογραφία θώρακος και στέρνου για τον εντοπισμό περαιτέρω προβλημάτων και της αποφυγής επιπλοκών. Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποψία κατάγματος στέρνου πραγματοποιείται και αξονική τομογραφία θώρακος, η οποία πέρα από το να επιβεβαιώσει την ύπαρξη κάποιου κατάγματος, θα αναδείξει τυχόν άλλες κακώσεις που υπάρχουν, όπως τραυματισμός του πνεύμονα, των αγγείων ή των οστών. Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα καρδιάς και αιματολογικές εξετάσεις, για να αποκλειστεί σχετικό αιμάτωμα ή υγρό γύρω από την καρδιά καθώς και τυχόν τραυματισμός του μυοκαρδίου.
Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται τα κατάγματα στέρνου;
Η θεραπεία των καταγμάτων του στέρνου συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά, εφόσον δε συνυπάρχουν άλλες κακώσεις. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει :
- ανάπαυση του ασθενούς
- ελάττωση δραστηριοτήτων που επιτείνουν τον πόνο
- χορήγηση αναλγητικών
Σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει αστάθεια του στέρνου ή αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας συνιστάται χειρουργική αποκατάσταση. Επιπροσθέτως, η χειρουργική επέμβαση διεξάγεται όταν ο ασθενής εμφανίσει συνοδές επιπλοκές της θωρακικής κοιλότητας με τον παράλληλα τραυματισμό των εσωτερικών οργάνων. Ο Χειρούργος Θώρακος, Γεώργιος Σωτηρόπουλος έχει εκπαιδευτεί σε μεγάλα κέντρα τόσο της Ευρώπης, όσο και της Αμερικής. Εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση καταγμάτων του στέρνου και των περαιτέρωεπιπλοκώντου θωρακικού τοιχώματος που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του ασθενούς προβαίνει στον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη θωρακική κοιλότητα, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού.