Καρκίνος οισοφάγου

καρκίνος οισοφάγου

Ο καρκίνος οισοφάγου είναι η ανάπτυξη κακοήθειας κατά μήκος του οισοφάγου. Ο καρκίνους του οισοφάγου αποτελεί μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου, λόγω του ότι έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση απομακρυσμένων μεταστάσεων και γι’ αυτό τον λόγο κατατάσσεται ως η 6η αιτία θανατηφόρου καρκίνου.

Τι είναι ο καρκίνος οισοφάγου ;

Ο οισοφάγος αποτελεί ένα μυώδη σωλήνα μέσα από τον οποίο διέρχεται το φαγητό από το στόμα προς το στομάχι. Η ανάπτυξη κακοήθους νεοπλασίας στην περιοχή του οισοφάγου πραγματοποιείται μέσα από την εμφάνιση διαφορετικών καρκινικών κυττάρων (πλακώδη κύτταρα ή αδενοκαρκίνωμα). Το αδενοκαρκίνωμα εμφανίζεται στο σημείο ένωσης του οισοφάγου με το στομάχι. Η εμφάνιση τους φαίνεται πως σχετίζεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την παρουσία του οισοφάγου Barrett (προκαρκινική μορφή). Το πλακώδες καρκίνωμα δύναται να σχηματιστούν  λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ και του υπερβολικού καπνίσματος. Η εμφάνιση των καρκινικών κυττάρων στην περιοχή του οισοφάγου, οδηγεί σε καρκίνο οισοφάγου, ο οποίοςεμφανίζεται συνήθως στους άνδρες παρά τις γυναίκες άνω των 60 ετών.

Πώς προκαλείται ο καρκίνος οισοφάγου ;

Η αιτία πρόκλησης του καρκίνου στον οισοφάγο δεν είναι πλήρως γνωστή, ωστόσο οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι :

 • Κάπνισμα : Βασική αιτία για την ανάπτυξη πλακώδους καρκινώματος είναι η υπερβολική χρήση τσιγάρου
 • Κατανάλωση αλκοολούχων ποτών: Η ποσότητα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών με το παράλληλο κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες κινδύνου
 • Κακή διατροφή: Η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Η πρόσληψη τροφών υψηλών σε θρεπτικές ουσίες, όπως φρούτων και λαχανικών λειτουργεί ουσιαστικά προστατευτικά και η μη κατανάλωση τους οδηγεί σε καρκίνο του οισοφάγου
 • Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση : Η παλινδρόμηση όξινων υγρών από το στομάχι προς τον οισοφάγο και η μη αντιμετώπιση της πάθησης, οδηγεί σταδιακά στην κυτταρική αλλαγή του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου
 • Οισοφάγος Barrett : Ο οισοφάγος Barrett είναι συχνότερος παράγοντας εμφάνισης καρκίνου, καθώς αποτελεί ένα προκαρκινικό στάδιο. Ο οισοφάγος Barrett αποτελεί μία επιπλοκή της χρόνιας γαστροοισοφαγική παλινδρόμησης και της οισοφαγίτιδας. Σχετίζεται με την αντικατάσταση των κυττάρων του οισοφάγου, με αυτά που βρίσκονται φυσιολογικά στο στομάχι, λόγω της χρόνιας έκθεσης του οισοφάγου στα όξινα υγρά που παράγονται από το στομάχι.
 • Αχαλασία οισοφάγου: Η παρουσία της πάθησης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πλακώδους καρκινώματος. Είναι μία νόσος κατά την οποία ο μυς που συνδέει το κάτω μέρος του οισοφάγου δεν χαλαρώνει με αποτέλεσμα τα υγρά και η τροφή να μην προωθούνται στο στομάχι

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο καρκίνος στον οισοφάγο ;

Σε αρχικά στάδια ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα , για αυτό τον λόγο και συνήθως εντοπίζεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον αναπτυχθούν συμπτώματα. Τα συμπτώματα κυρίως περιλαμβάνουν :

 • Πόνο πίσω από το στέρνο
 • Δυσφορία
 • Δυσκολία κατάποσης
 • Απώλεια βάρους
 • Δυσπεψία
 • Εμετούς με εμφανές αίμα

Πώς διεξάγεται η διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου ; 

Ο καρκίνος  του οισοφάγου μπορεί να διαγνωστεί μέσα από την κλινική αξιολόγηση του ασθενούς από μία εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα. Ο καρκίνος οισοφάγου μπορεί να διαγνωστεί μέσα από την διεξαγωγή απεικονιστικών εξετάσεων, όπως :

 • Γαστροσκόπηση
 • Αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας
 • Ενδοσκοπικός υπέρηχος

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος οισοφάγου ;

Ο καρκίνος οισοφάγου, όταν διαγνωστεί πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η αντιμετώπιση του εξαρτάται από τους εξής παράγοντες :

 • είδος των καρκινικών κυττάρων
 • μέγεθος του όγκου
 • βάθος διήθησης
 • στάδιο της νόσου
 • παρουσία μεταστάσεων

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον οισοφάγο είναι απαραίτητη η ύπαρξη μία εξειδικευμένης διεπιστημονική Ιατρικής ομάδας. Η θεραπεία του καρκίνου του οισοφάγου διαφοροποιείται ανάλογα με το στάδιο και μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση του όγκου, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή στοχευμένες θεραπείες, συνήθως σε συνδυασμό μεταξύ του.

Το χειρουργείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον οισοφάγο μπορεί να είναι η μοναδική απαιτούμενη θεραπεία ή να συνδυαστεί με άλλες, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Ανάλογα με το ύψος της βλάβης στον οισοφάγο το χειρουργείο περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου ή τμήματος του οισοφάγου και του στομάχου, μαζί με τους λεμφαδένες της περιοχής. Ο οισοφάγος που αφαιρείται αντικαθίσταται συνήθως από το στομάχι του ασθενούς ή σπανιότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμήμα παχέως εντέρου.

Η πλέον σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου στον οισοφάγο πραγματοποιείται με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, όπως της θωρακοσκοπικής ή ρομποτικής χειρουργικής. Οι μέθοδοι αυτέςδιακρίνονται για την ελάχιστη απώλεια αίματος, τον μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και τη ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα.

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον οισοφάγο είναι απαραίτητη η πλήρης εξειδίκευση το ιατρού. Ο Χειρουργός Θώρακος Γεώργιος Σωτηρόπουλος έχει εκπαιδευτεί σε μεγάλα κέντρα τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής και εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση κακοηθειών μέσω ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του ασθενούς προβαίνει στον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου.  Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο οισοφάγου,  επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.